Millorar el transport públic de la comarca per a connectar-lo adequadament amb els serveis que ofereix la capital comarcal i infraestructures necessàries per a la mobilitat dels ciutadans i les necessitats econòmiques són algunes de les al·legacions que l’executiva comarcal de Compromís pel Camp de Morvedre ha presentat al Pla Uneix, a través del qual la Conselleria d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat pretén marcar les línies estratègiques de treball fins a l’any 2030.

El termini de presentació d’al·legacions acabà el passat divendres 19, i la primera cosa que es fa al document és demanaruna prolongació del període d’exposició pública i augmentar els actes participatius i la seua difusió abans de l’aprovació del document. A continuació, s’exposa que a pesar de compartir la iniciativa i els objectius del projecte, l’apartat d’infraestructures sembla apartar-se dels seus objectius en dedicar la major part de la inversió novament a carreteres (4.589.000 d’euros) enfront de itineraris no motoritzats (259 milions d’euros). La inversió en ferrocarril, que és important (4.270 milions d’euros) va en realitat a finançar línies d’Alta Velocitat i Llarga Distància i no a la millora dels serveis que diàriament utilitzen el 90% dels valencians. El projecte inclou infraestructures de la Generalitat i de l’Estat, no s’ha realitzat la necessària coordinació i integració amb la xarxa de carreteres locals i de la Diputació.D’altra banda, s’assumeixen acríticament i sense una prèvia justificació i debat algunes infraestructures que haurien de ser consensuades socialment i per part de totes les administracions afectades, com l’ampliació del By-Pass, V-30, V-21 o la Pista de Silla. Cal un estudi efectiu d’alternatives i un debat públic ampli de forma prèvia a l’assumpció d’aquests objectius. Cal indicar com a prioritàries la construcció de nous accessos a l’AP-7 després del seu alliberament.

També es deixa en una absoluta inconcreció totes les actuacions a realitzar en matèria demobilitat no motoritzada, millora del servei d’autobús, tramvia, trens de rodalies i el disseny d’una estratègia d’intermodalitat que continga xifres i objectius concrets de substitució del transport privat per transport públic i no motoritzat. Tampoc hi ha accions concretes planificades per a la millora de la mobilitat efectiva a les comarquesd’interior.

Pel que fa al Camp de Morvedre, les propostes es concreten en:

  • Mobilitat sostenible:inclusió de la Comarca del Camp de Morvedre en l’Àrea Metropolitana de Transport de València (només es contempla la inclusió de Sagunt) iestudi de mobilitat per tal que la Ciutat de Sagunt siga NUS NORD de l’àrea metropolitana.

  • Transport públic: es torna a insistir en la inclusió de Gilet en la línia comarcal L2 (és inconcebible que la població més important de la Baronia no estiga connectada amb Sagunt, i així es va demanar des de l’ajuntament giletà al mes de març quan es presentà la proposta de renovació de la línia; actualment l’autobús de Sogorb es desvia per Albalat i Petrés, i Gilet només està connectada amb la línia de València). També se sol·licita l’augment de freqüències en la línia L1, Les Valls-Canet d’En Berenguer-Sagunt, a 3 d’anada i de tornada, a hores de major afluència, i no amb una connexió com ara.

  • Carreteres: desdoblament de la CV-309 a Parc Sagunt I; connexió AP-7 al nord de Sagunt després de l’alliberament; carril ciclopeatonal al camí Vell de Terol i camí de Les Valls.

  • Tren: tren de rodalies al Port de Sagunt; integració urbana del traçat ferroviari per Sagunt; punt de connexió intermodal a l’entorn de Parc Sagunt i el port comercial; electrificació i augment de la freqüència de la línia de rodalia C-5 que connecta el Camp de Morvedre amb l’Alt Palància.

  • Vials no motoritzats: finalització de la Via Verda de Ojos Negros fins a la mar; connexions entre les poblascions de la Vall de Segó i els polígons del Ventorrillo i la Foia, i l’estació de ferrocarril de Les Valls; connexió no motoritzada de l’assegador de Quartell amb l’assegador de la Mar, així com amb Canet i Sagunt, dintre de la xarxa eurovelo; traçat litoral, estudi de la regressió de la marjal dels Moros prop de Puçol.

  • Costa i Ports: parar la regressió d’Almardà i donar una solució conjunta al tram de costa des de Nules fins a Sagunt; Revisió de l’afecció del port al Grau Vell; integració de la ciutat amb el recinte portuari (dàrsena nord).

  • Altres mesures: pantalles acústiques (Sant Cristòfol, Pla del Bou); millora del servei de transport als nuclis marítims d’Almardà i Corint durant l’estiu; millores de l’entorn de l’estació de les Valls, etc

El portaveu comarcal, Lluís Alcaide, ha ressaltat que “la iniciativa de crear un marc de necessitats futures és molt interessant per a prioritzar les inversions, però cal aprofundir en el debat social i en l’estudi de la mobilitat que tinga en compte les necessitats dels usuaris i que arribe a la totalitat del territori. En el cas del Camp de Morvedre, a part de les necessitats d’una gran ciutat com Sagunt, s’han de solucionar les necessitats de la resta de poblacions pel que fa a l’accés als serveis sanitaris, administratius, judicials… que es troben a Sagunt. És la millor manera de mantindre la qualitat de vida de les poblacions mitjanes i xicotetes, i evitar l’ús innecessari del transport privat i la despoblació”.