• Millores i construcció d’infraestructures, creació d’aules infantils i ampliació de l’oferta d’FP són les línies d’actuació

Conselleria d’Educació destinarà prop de 54,4 MILIONS D’EUROS D’INVERSIÓ en la millora i ampliació de 16 centres educatius de 12 municipis del Camp de Morvedre. Les obres en 14 d’aquests centres s’executen via Edificant amb una inversió de 45,8 milions d’euros, i les altres dues restants les executa directament la Direcció General d’Infraestructures Educatives amb una inversió d’uns 8,6 milions d’euros (el nou CEIP Nº 2 de Gilet i l’ampliació del CEIP Les Palmeres de Canet d’en Berenguer).

11 DE LES 16 ACTUACIONS SUPOSEN LA RENOVACIÓ TOTAL DEL CENTRE EDUCATIU, bé perquè es construeix de nou o bé es realitza una rehabilitació integral. D’aquests 11 grans intervencions, quatre seran centres de nova creació.

INFRAESTRUCTURES PER MUNICIPIS
Sagunt
IES Nº 5 de Sagunt: Centre de nova creació. Aquesta nova infraestructura educativa que s’està construint al Port de Sagunt té una inversió de més de 10,2 milions. Les obres començaren en gener passat. Comptarà amb 24 unitats d’ESO i 8 de Batxillerat. El termini de construcció del cinqué institut públic de la capital del Camp de Morvedre és de 18 mesos, per tant la previsió és que les obres estiguen acabades al llarg de l’estiu de 2022. Una vegada entre en funcionament el nou IES N° 5 en el curs 2022-2023 algun dels altres quatre instituts de Sagunt es reconvertirà en Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP).

La segona obra del pla Edificant que posarà en marxa l’Ajuntament de Sagunt, que suma una inversió total de la Conselleria de vora 941.000 euros, és la reforma integral del CEE Sant Cristòfol. El consistori saguntí està a punt d’adjudicar el contracte d’obres de reforma i millora d’aquesta escola construïda en 1984, uns treballs que començaran en els pròxims mesos i tenen un termini d’execució d’un any. A continuació vindrà la construcció del nou aulari d’Infantil i la millora del sistema de calefacció del CEIP Victoria y Joaquín Rodrigo, una obra en la qual la Conselleria invertirà prop d’1,7 milions d’euros i que l’Ajuntament té en tràmit de licitació.

Finalment, la Conselleria i l’Ajuntament de Sagunt estan tramitant 7 noves actuacions del pla Edificant, amb una inversió per part d’Educació de 2,9 milions d’euros, que permetran millorar l’eficiència energètica i l’accessibilitat dels CEIP Ausiàs March, Baladre, Cervantes, Maestro Tarazona, Mediterráneo, Vilamar i Villar Palasí.

Igualment, no cal oblidar que en el curs 2018-2019, el CEIP Villar Palasí de Sagunt va estrenar un nou aulari d’Educació Infantil, en la construcció del qual la Conselleria va invertir 1,7 milions d’euros per acabar amb els barracons estructurals on anaven a classe els xiquets i xiquetes de 3 a 5 anys.

Canet d’En Berenguer
IES de Canet d’en Berenguer: Centre de nova creació.  Invertim un 6,7 milions d’euros en la construcció del primer institut de Canet d’en Berenguer.  Es construirà sobre una parcel·la de 10.000 m2 quadrats situada junt al camp de futbol de la Figuereta. Comptarà amb 12 línies d’ESO i 4 de Batxillerat, per a una capacitat de més de 500 alumnes. L’Ajuntament té planificat iniciar les obres en l’últim trimestre de 2021. El termini d’execució és de 18 mesos, per la qual cosa el nou institut s’estima que obrirà les portes per al curs 2023-2024. I s’invertiran més de tres milions d’euros en l’ampliació del CEIP Les Palmeres de Canet de Berenguer.

La Vall de Segó
El CEIP l’Ermita de Benifairó de les Valls es tirarà a terra i es construirà un nou centre amb una inversió de 4,5 milions d’euros. El CEIP Sant Vicent de Faura es demolirà i en el mateix terreny es construirà una escola nova amb una inversió de 5,9 milions d’euros. També es tirarà a terra i s’edificarà de nou en la mateixa parcel·la l’aulari del CRA Benavites-Quart de les Valls a Quart de les Valls, amb una inversió de 2,7 milions d’euros,

La Baronia
Secció d’IES a Algímia d’Alfara: Centre de nova creació amb 8 unitats d’ESO + cafeteria. La inversió en la seua construcció ronda els 4,8 milions d’euros. Les obres començaren en novembre de 2019 amb un termini d’execució de 18 mesos. Estarà acabat per a l’inici del pròxim curs 2021-2022.

CEIP Nº 2 de Gilet: Centre de nova creació.  Invertim 5,6 milions d’euros en la construcció de la segona escola de Gilet. El nou CEIP Nº 2, que es construirà al Pla de la Venta sobre una parcel·la municipal de 8.747 m2, serà un centre de dues línies que disposarà de 560 llocs escolars, 150 d’Infantil i 300 de Primària, i tindrà un menjador per a 360 alumnes en dos torns. Estem a punt d’adjudicar la seua construcció a l’empresa Vialterra (CEIP 103). La previsió es formalitzar l’adjudicació al llarg del pròxim mes i que les obres comencen en setembre. El termini d’execució del nou centre és de 14 mesos.

El CEIP El Braçal d’Estivella s’ampliarà amb una inversió de més de 4 milions d’euros per a convertir-lo en una escola d’una línia completa (3 aules d’Infantil 3 a 5 anys i 6 de Primària) amb tots els seues equipaments docents.

El CEIP Tirant lo Blanc d’Albalat dels Tarongers, on amb una inversió de 1,8 milions d’euros s’enderroca l’edifici existent i se construeix un de nou. L’aulari del CRA Baronia Alta en Alfara de la Baronia també es construeix de nou en una altra parcel·la amb una inversió superior al milió d’euros. Aquesta obra ja està pràcticament acabada. L’aulari del CRA Baronia Alta en Algar del Palància es renovarà per complet amb una inversió superior al mig milió d’euros.

Les obres de millora de l’accessibilitat al CEIP Palància d’Algímia d’Alfara, amb una inversió d’uns 340.000 euros ja han finalitzat i a més d’instal·lar un ascensor, s’han reformat els banys i s’ha renovat la instal·lació elèctrica.

NOVES AULES D’INFANTIL 2 ANYS

En total per al pròxim curs comptarem amb 338 PLACES GRATUÏTES D’INFANTIL 2 ANYS EN 18 AULES per pròxim curs 2021-2022 repartides per 9 municipis del Camp de Morvedre: Tres aules a escoletes municipals (60 places), 4 aules a escoletes infantils de la GVA (80 places) i 11 a CEIP o CRA (198 places)

QUATRE NOVES AULES D’INFANTIL 2 ANYS en el Camp de Morvedre pel pròxim curs 2021-2022 en Albalat dels Tarongers, Estivella, Petrés i Quart de les Valls en una clara aposta per l’escolar rural ja que aquests quatre municipis tenen al voltant d’un miler d’habitants.

QUINZE AULES GRATUÏTES D’INFANTIL 2 ANYS A CEIP pel pròxim curs al Camp de Morvedre, quatre més que en el curs actual (un 36,4 % més). Aquest curs 2020-2021 hi ha 11 aules d’Infantil 2 anys en col·legis públics: 9 a Sagunt (4 a escoletes infantils de la GVA i 5 a CEIP) i les altres dues a Algímia d’Alfara i Benifairó de les Valls. Per tant, amb les noves quatre aules, totes elles a municipis al voltant dels mil habitants, s’estan estenent les oportunitats d’escolarització als entorns rurals.

TRES AULES D’INFANTIL 2 ANYS A ESCOLETES MUNICIPALS al Camp de Morvedre, dos a Canet d’en Berenguer i una a Estivella, on la Conselleria d’Educació subvenciona al 100 % el cost de l’escolarització a través del Bo Infantil.

NOVA OFERTA D’FP

Per al pròxim curs2021-2022 ampliem l’oferta d’FP al Camp de Morvedre amb dos cursos d’especialització i cicle de grau superior més. En total 3 unitats o aules més que suposen incrementar l’oferta d’FP a la comarca en 70 places més.

El conseller Vicent Marzà destaca que l’ampliació de l’oferta de Formació Professional al Camp de Morvedre “forma part d’un projecte global d’expansió que té com a objectiu acostar els estudis d’FP a tota la població, estenent els cicles per tot el territori i vinculant-los a la demanda del teixit productiu de cada comarca; també és una estratègia perquè els valencians i les valencianes opten per formar-se mitjançant l’FP, que és garantia d’ocupabilitat i d’accedir a llocs de treball amb unes condicions laborals dignes”.

Els cursos d’especialització d’FP, coneguts popularment com els ‘màsters’ del FP. Consten d’entre 600 i 720 hores de formació avançada, i permeten a les persones que han fet un cicle superior aprofundir i actualitzar la seua preparació en les noves tècniques i eines que demana el mercat laboral en diferents sectors estratègics.

En el Port de Sagunt implantem dos cursos d’especialització, un d’ell completament nous que s’estrena aquest curs, el de Cultius cel·lulars, i també el de Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Aquest últim títol ja s’han implantat amb èxit aquest curs 2020-2021 a Mislata i Elx i ara el portem també al Camp de Morvedre.

El CURS D’ESPECIALITZACIÓ EN CULTIUS CEL·LULARS en tota la Comunitat Valenciana s’oferirà únicament en l’IES Jorge Juan del Port de Sagunt. Aquesta titulació és nova i, de moment, només s’ofereix a Andalusia, Múrcia i Galícia. És una titulació que pensem que serà molt demandada per les seues eixides professionals. Les persones que obtinguen el certificat que acredita la superació d’aquest Curs d’Especialització podran exercir la seua activitat en empreses o laboratoris de diferents sectors on siga necessari realitzar cultius cel·lulars. El sector del laboratori biomèdic i biotecnològic són els que actualment desenvolupen aquestes tècniques, així com indústries biofarmacèutiques dedicades a l’obtenció de productes biotecnològics, tant en sectors que tinguen com principal activitat la utilització d’organismes vius o els seus components, com en aquelles altres que, fins i tot no sent la seua activitat principal, puguen innovar amb tècniques de producció biotecnològiques sobre alguns productes i processos.

El nou curs d’especialització en cultius cel·lulars converteix també a l’IES Jorge Juan del Port de Sagunt en un centre de referència a nivell autonòmic de la família professional de Sanitat, perquè l’acompanyem amb la implantació del grau superior d’Anatomia Patològica, que s’impartirà també per primera vegada al Camp de Morvedre. Aquest cicle, molt sol·licitat, fins a aquest curs sol l’oferíem en la xarxa pública en les tres capitals (Alacant, Castelló i València) i la quarta ciutat a la qual l’implantem és Sagunt. És un cicle molt demandat perquè el tècnic/a superior en anatomia patològica i citologia pot treballar en els laboratoris mèdics realitzant la gestió de les mostres o com a ajudant de forense, prosector/a d’autòpsies clíniques i metge-legals, tanatopractor/a, col·laborador /a i assistent en biologia molecular i en investigació.

Compromís Camp de Morvedre-Alt Palància