L’actual model ha de virar cap a una gestió pública i privada basada en la sostenibilitat ambiental

Les polítiques municipals han de treballar a favor d’un model de producció d’energia menys contaminant i menys especulatiu. Amb l’objectiu d’afavorir i promoure este requeriment, Compromís ha organitzat unes jornades que acostaran al públic assistent les claus per poder entendre i exigir un comportament més sostenible per part dels seus ajuntaments.

En les jornades, que es celebraran del 22 al 24 d’octubre en Caudiel, participarà Paula Tuzón,Secretària Autonòmica d’emergència Climàtica, per tal de posar sobre la taula la importància de prioritzar les actituds sostenibles i instaurar nous models que ens permeten complir amb els requeriments ambientals.

En paraules de Cesca Badal, organitzadora, membre de l’Executiva de Compromís Camp de Morvedre-Alto Palancia i Educadora Ambiental, “aquestes jornades tenen dos grans objectius: fer entenedor tot el concepte de Canvi Climàtic per als habitants del medi rural. Totes aquestes cimeres i acords internacionals i europeus, moltes vegades, per a les persones que viuen al medi rural, no deixen de ser una notícia als mitjans de comunicació. Volem que la gent del medi rural conega quina és la problemàtica i la profunditat d’este fenòmen i dels reptes que se’ns presenten en el futur. Com a pobles serem receptors d’estos canvis i podem aportar el nostre granet de sorra per a la solució. L’altre bloc d’objectius és: posar a l’abast dels habitants del medi rural les accions que des de la nostra administració autonòmica valenciana i des del municipalisme i les accions col·lectives de la gent, poden ajudar a que la ciutadania prenga més consciència de que una part de la solució està a les seues mans”.

Per la seua part, Juan Sacri, President de la Cooperativa Sapiens Energia aportarà la perspectiva d’allò que la ciutadania té a l’abast per poder canviar el paradigma energètic. “ Les comunitats energètiques són l’alternativa al sistema d’energia tradicional. Un model en el qual l’energia està en mans de la gent i que, al seu torn, genera impactes positius sobre l’entorn, social i mediambiental. Ens van contar que el sector de l’energia estaria sempre en mans d’uns pocs i que només hi havia una única manera de fer les coses. Hem demostrat que aquest argument ja no és vàlid. Ara, tenim l’oportunitat única de produir i emprar la nostra pròpia energia neta, sostenible i a un preu assequible.”

Tanmateix, no només els usuaris, sinó sobretot les ciutats, els pobles i altres zones urbanes tenen un paper de vital importància en la lluita contra el canvi climàtic, ja que consumeixen tres quartes parts de l’energia que produix la Unió Europea i són responsables de la mateixa proporció d’emissions de CO2.

Exemples locals

L’alcalde de Petrés, Pere Peiró, completarà la jornada del matí del dissabte 23 d’Octubre, per tal de posar en valor les iniciatives dutes a terme des del seu municipi: “tot i ser un poble xicotet i malgrat que la nostra aportació a l’estalvi de CO2 no és tan significativa com la d’altres entitats, nosaltres seguim treballant per millorar el Medi Ambient. El nostre compromís ha quedat de manifest tant amb la signatura del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia 2030, com amb actuacions concretes. De fet, estem portant a  terme totes les iniciatives que ens permeten les subvencions que anem demanant. Entre d’altres, la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Ja tenim una instal·lada en el col·legi i ens han aprovat dues subvencions més de l’IVACE per instal·lar-ne dues més de 20 KW; l’ordenança que regula la instal·lació de plaques fotovoltaiques amb un estalvi del 50% durant 8 anys en el rebut de l’IBI a més de reduir al mínim la taxa de llicència d’obres, és a dir, a 50€; la peatonalització del centre del municipi perquè els veïns puguen gaudir d’una millor qualitat d’aire; hem instal·lat punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, i així mateix, comprarem un vehicle elèctric per part de l’ajuntament.”

Des de Compromís es continuarà treballant, amb plena consciencia ambiental, perquè els nostres pobles i ciutats es responsabilitzen sobre la urgència de millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable als seus termes, assumir compromisos polítics i prendre mesures concretes per a anticipar-se als efectes inevitables del canvi climàtic.

“Diumenge, un grup de ciutadans i ciutadanes de Caudiel eixirà al carrer per tal d’explicar la seua experiència tant des de l’ús de vehicles mòbils, sistemes autònoms d’energia fotovoltaica que permeten viure aïllats en la muntanya… Pensem que açò ens ajudarà a tancar aquestes jornades acostant el concepte i la realitat a les persones que vinguen”, conclou Cesca Badal, una de les organitzadores de les jornades.

Compromís Camp de Morvedre-Alto Palancia

COMPROMÍS OFRECE LAS CLAVES PARA ABORDAR EL PROBLEMA CLIMÁTICO A ESCALA LOCAL

El actual modelo tiene que virar hacia una gestión pública y privada basada en la sostenibilidad ambiental

Las políticas municipales tienen que trabajar a favor de un modelo de producción de energía menos contaminante y menos especulativo. Con el objetivo de favorecer y promover este requerimiento, Compromís ha organizado unas jornadas que acercarán al público asistente las claves para poder entender y exigir un comportamiento más sostenible por parte de sus ayuntamientos.

En las jornadas, que se celebrarán del 22 al 24 de octubre en Caudiel, participará Paula Tuzón, Secretaria Autonómica de Emergencia Climática, para poner sobre la mesa la importancia de priorizar las actitudes sostenibles e instaurar nuevos modelos que nos permitan cumplir con los requerimientos ambientales.

En palabras de Cesca Badal, organizadora, miembro de la Ejecutiva de Compromís Camp de Morvedre-Alto *Palancia y Educadora Ambiental, “estas jornadas tienen dos grandes objetivos: hacer entible todo el concepto de Cambio Climático para los habitantes del medio rural. Todas estas cumbres y acuerdos internacionales y europeos, muchas veces, para las personas que viven al medio rural, no dejan de ser una noticia a los medios de comunicación. Queremos que la gente del medio rural conozca cuál es la problemática y la profundidad de este fenómeno y de los retos que se nos presentan en el futuro. Como pueblos seremos receptores de estos cambios y podemos aportar nuestro granito de arena para la solución. El otro bloque de objetivos es: poner al alcance de los habitantes del medio rural las acciones que desde nuestra administración autonómica valenciana y desde el municipalismo y las acciones colectivas de la gente, pueden ayudar a que la ciudadanía tome más conciencia de que una parte de la solución está a las sus manos”.

Por su parte, Juan Sacri, Presidente de la Cooperativa Sapiens Energía aportará la perspectiva de aquello que la ciudadanía tiene al alcance para poder cambiar el paradigma energético. “ Las comunidades energéticas son la alternativa al sistema de energía tradicional. Un modelo en el cual la energía está en manos de la gente y que, a su vez, genera impactos positivos sobre el entorno, social y medioambiental. Nos contaron que el sector de la energía estaría siempre en manos de unos pocos y que solo había una única manera de hacer las cosas. Hemos demostrado que este argumento ya no es válido. Ahora, tenemos la oportunidad única de producir y emplear nuestra propia energía limpia, sostenible y a un precio asequible.”

Aun así, no solo los usuarios, sino sobre todo las ciudades, los pueblos y otras zonas urbanas tienen un papel de vital importancia en la lucha contra el cambio climático, puesto que consumen tres cuartas partes de la energía que produce la Unión Europea y son responsables de la misma proporción de emisiones de CO₂.

Ejemplos locales

El alcalde de Petrés, Pere Peiró, completará la jornada de la mañana del sábado 23 de Octubre, para poner en valor las iniciativas llevadas a cabo desde su municipio: “a pesar de ser un pueblo pequeño y a pesar de que nuestra aportación al ahorro de CO₂ no es tan significativa como la otras entidades, nosotros seguimos trabajando para mejorar el Medio Ambiente. Nuestro compromiso ha quedado de manifiesto tanto con la firma del Pacto de Alcaldías por el Clima y la Energía 2030, como con actuaciones concretas. De hecho, estamos llevando a cabo  todas las iniciativas que nos permiten las subvenciones que vayamos pidiendo. Entre otros, la instalación de placas fotovoltaicas. Ya tenemos una instalada en el colegio y nos han aprobado dos subvenciones más del IVACE para instalar dos más de 20 KW; la ordenanza que regula la instalación de placas fotovoltaicas con un ahorro del 50% durante 8 años en el recibo del IBI además de reducir al mínimo la tasa de licencia de obras, es decir, a 50€; la peatonalización del centro del municipio para que los vecinos puedan disfrutar de una mejor calidad del aire; hemos instalado puntos de recarga para vehículos eléctricos, y así mismo, compraremos un vehículo eléctrico por parte del ayuntamiento.”

Desde Compromís se continuará trabajando, con plena conciencia ambiental, para que nuestros pueblos y ciudades se responsabilizan sobre la urgencia de mejorar la eficiencia energética, utilizar fuentes de energía renovable en sus ciudades, asumir compromisos políticos y tomar medidas concretas para anticiparse a los efectos inevitables del cambio climático.

“El domingo, un grupo de ciudadanos y ciudadanas de Caudiel saldrá a la calle para explicar su experiencia tanto desde el uso de vehículos móviles, sistemas autónomos de energía fotovoltaica que permiten vivir aislados en la montaña… Pensamos que esto nos ayudará a cerrar estas jornadas acercando el concepto y la realidad a las personas que vengan”, concluye Cesca Badal, una de las organizadoras de las jornadas.

Compromís Camp de Morvedre-Alto Palancia