Compromís exigeix millores urgents a la línia C5 València-Caudiel

Carles Mulet, Senador de Compromís, Graciela Ferrer, Diputada a Les Corts, Emili Clemente, Portaveu de Compromís al Camp de Morvedre-Alt Palància, Pere Peiró, Alcalde de Petrés, Asun Moll, Pepe Gil i José Manuel Tarazona, regidors de Compromís a l’Ajuntament de Sagunt, han presentat, davant del baixador de tren de Gilet, la campanya de Compromís per instar al govern central a millorar les infraestructures ferroviàries al País Valencià i, en este cas en concret, a les comarques del Camp de Morvedre i Alt Palància.

Els rodalies valencians són els que tenen el pitjor servei de tot l’Estat. Els que més es cancel·len, els que més retards tenen, i els que acumulen una major manca d’inversió.“Per aquest motiu, des de Compromís hem llançat la campanya trencancelado.com per a donar a conèixer a la ciutadania el lamentable estat dels nostres rodalies”, assegurava Carles Mulet.

Millores per a la C5

“Des de Compromís reivindiquem la dignificació de la línia C5 València-Caudiel. Una línia que travessa la comarca, i que hauria de vertebrar-la, sent una connexió entre els municipis, amb València i amb l’interior de Castelló. Però, hui per hui, aquesta no és una alternativa fiable al cotxe. I no ho és per un servei deficient i molt millorable”, han insistit.

La línia C5 té freqüències insuficients si vol ser útil per a la ciutadania de la comarca, i a més, dels pocs combois que circulen, 1 de cada 10 va amb retard. La via no està electrificada, i els trens van a gasoil, un fet que hauria de ser anòmal el ple segle XXI i en emergència climàtica. Els temps de viatge són inassumibles per a connectar a les persones en un ús diari i quotidià.

Tots aquests elements fan que cada vegada menys persones utilitzen aquesta línia, quan haurien d’estar promocionant i millorant el transport públic col·lectiu. Per aquesta comarca transita la via verda més llarga de tot l’Estat, la via de ‘Ojos Negros’, un autèntic revulsiu per al cicloturisme, que no troba suport en el servei ferroviari. Les limitacions i impediments per a pujar bicis als combois van en contra del foment de l’ús de la bicicleta com a motor econòmic i cultural dels nostres pobles.

Per aquestos motius, “Compromís Camp de Morvedre- Alt Palància reivindica la millora de la infraestructura ferroviària de la línia C5, amb una electrificació de la línia, duplicació de les vies en tots aquells trams on siga possible, la dignificació de les infraestructures i dels trens, i la millora del servei, perquè siga una línia atractiva, que torne la confiança als usuaris que l’han deixat d’utilitzar, i que siga l’opció preferent de transport entre els nostres municipis. Igualment, des del partit s’exigeix un augment de freqüències i habilitació per a més bicicletes en cada comboi, lligant l’ús del tren al foment del cicloturisme en la comarca.”

Rodalies en xifres

Els rodalies valencians tenen, sumant els nuclis de rodalia de València-Castelló i d’Alacant, prop de 19 milions d’usuaris anuals. Són, sense dubte, el tren més utilitzat per la ciutadania. No obstant això, la inversió efectiva per part de l’Estat en l’última dècada, dels 3.400 milions d’euros pressupostats, només ha sigut de 300.000 euros. Ni un cèntim per usuari ha invertit el govern d’Espanya en els nostres rodalies.

Els anys d’abandonament de la xarxa de rodalies contrasten amb la forta inversió que ha hagut en AVE en els darrers anys. La inversió en el corredor d’AVE des de Madrid fins a València i Alacant ha sigut fins ara de 10.400 milions d’euros, que dividits entre els usuaris d’AVE des de l’inici del servei, ix a 98€ per usuari d’AVE. 98€ per cada persona que ha agafat un AVE, i ni un cèntim per cada persona que tots els dies agafa el rodalies per anar a estudiar o a treballar.

Aquesta manca d’inversió ha provocat que, amb les últimes dades en la mà, el servei de Rodalies acumule anualment més de 7.300 cancel·lacions, es a dir, trens programes que mai arriben a eixir, i vora un 11% de retards, és a dir, que 1 de cada 10 trens que circulen arriben tard a la seua destinació. És, com hem dit, el pitjor servei de tot l’Estat.

“Degut a aquest servei tan lamentable, milions de persones han abandonat els rodalies. Concretament, els rodalies de València, Castelló i Alacant han perdut 12 milions d’usuaris anuals en els últims 10 anys”, assegurava Carles Mulet, “eixe és el motiu pel qual hem volgut fer pública aquesta campanya. I la fem pública ací, fora de l’estació, perquè dins, no ens deixen.”

Aquesta campanya estava programada dins de les estacions de tren de tot el país. Però el mateix dia que els cartells s’havien de posar en els espais que havíem contractat, vam rebre un avís de que Renfe i Adif no ens permeten col·locar els cartells. És a dir, que ens censuren la campanya, perquè no volen permetre que els usuaris sàpiguen la veritat.

Gestió digna

“Des de Compromís venim demanat, i ara ho tornem a fer, una gestió dels rodalies digna, fiable i que recupere els milions d’usuaris perduts. Per aquest motiu, i donat que el govern d’Espanya ha renunciat a millorar la qualitat del servei, des de Compromís demanem la transferència de les competències de rodalies a la Generalitat Valenciana, juntament amb els diners per a gestionar el servei. Es tracta d’una competència que podem assumir d’acord amb el nostre Estatut d’Autonomia, i que estem disposades assumir. I volem assumir eixa competència per a fer les inversions que des del govern d’Espanya no s’han fet, i dignificar la xarxa. Estem parlant de coses tan elementals com l’electrificació de tota la xarxa, perquè és inaudit tindre diverses línies amb trens a gasoil, i de la duplicació de les vies en tots aquells trams on siga possible”.

La xarxa de rodalies valencians necessita d’una ampliació considerable per a donar un millor servei a la ciutadania. “Defensem una integració tarifària i un abonament únic per a tots els mitjans de transport (tren, metro, tramvia, bus i bicicleta), coordinada per la Generalitat. Els rodalies ha de ser una xarxa de transport públic digna, verda, fiable i vertebradora, que connecte a la ciutadania. Volem una alternativa real al cotxe, que ens faça estalviar diners en el dia a dia per a poder utilitzar un transport ecològic i assequible. Per aquest motiu demanem les competències en rodalies, per a poder dur a terme eixe canvi i eixa modernització”.

Compromís Camp de Morvedre-Alt Palància