Aquest  matí a la comissió d’infraestructures s’ha tractat una PNL del Grup Paralamentari Compromís per instar al ministeri de transició ecològica a assumir els costos de les Dessaladores de Xilxes-Moncofa, Orpesa-Cabanes i Sagunt.

Són dessaladores lligades a desenvolupaments urbanístics i industrials, que es realitzaren en base a unes expectatives que no s’han complit i que, en cas de posar-les en marxa, condicionen la viabilitat de les economies locals afectades.

“Entenem que les dessaladores són infraestructures de planificació hídrica que ajuden a estalviar recursos hídrics en l’explotació de les aigües superficials i els aqüífers, contribuint a una major sostenibilitat d’aquestos recursos, però el que no podem compartir és que, primer,  estes infraestructures estiguin directament carregades sobre l’usuari en els termes en els que s’ha produït. I segon, que siguen la justificació per a desenvolupaments urbanístics no assumibles, com el cas de Castelló o que, en cas d’estar justificades, produesquen un factor limitant per al desenvolupament industrial, com és el cas de Parc Sagunt I i II. AQUAMED i el Ministeri en altres territoris de l’Estat s’ha fet càrrec de la seua construcció i explotació. En aquestes poblacions, deu ocórrer el mateix.”Indica la Diputada Teresa Garcia.

“Si no es volen perdre els fons europeus associades a les mateixes, s’ha de garantir la suspensió dels convenis signats. Si per el contrari es perden, deu ser igualment l’Estat el que se’n faça càrrec del retorn dels diners a Europa.”

Aquesta proposta recull l’esperit de les Declaracions Institucionals de la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Sagunt respecte de la situació de les dessaladores en aquestes poblacions.

La proposta de resolució, que ha sigut aprovada per unanimitat, després d’arribar a una transacció amb el PP, recull els següents acords:

1.- Instar al Ministeri de transició Ecològica que assumisca el cost total de la construcció, posada en marxa i manteniment de les dessaladores de Cabanes-Orpesa, Moncofa-Xilxes i Sagunt, sense cap despesa per als ajuntaments implicats.

2.- Instar al Ministeri de transició Ecològica a incorporar, en els sistemes generals de conca, les aportacions de les dessaladores afectades per poder ampliar el seu àmbit d’ús i abanstiment on siga necessari.

3.- Instar al Ministeri de transició Ecològica a que assumisca el retorn dels fons europeus en cas de no fer-se efectiva la seua posada en marxa.