Compromís ha mostrat el seu rebuig a l’aposta per part del govern del PP per la incineració de residus justificada ahir per la consellera d’Infraestructures i Medi Ambient, Isabel Bonig, per un proper col•lapse dels abocadors.

Segons ha declarat el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, “la incineració és la forma més insostenible i perillosa de tractar els residus, ja que no els elimina, només els trasllada i dispersa, alliberant a l’atmosfera noves substàncies com dioxines, furans, metalls pesats i cendres que són molt més contaminants que els materials de partida”.

Per a Ponce, “amb la incineració la consellera Bonig vol cremar les proves de la seua incompetència i la incompetència dels governs anteriors en quant a gestió de residus. Com no han sigut capaços d’aplicar plans de minimització de residus ni apostar per la reutilització i el reciclatge, ara aposten per cremar residus que ben gestionats són valuosos i podrien crear llocs de treball”.

“El Pla Integral de Residus (PIR) que ahir assegurà Bonig que està a punt d’aprovar-se porta molts anys de retard, esta demora en posar un nou PIR en marxa no s’ha degut només a mala gestió o a la desídia a què ens té acostumats el govern del PP, sinó a interessos molt particulars que han volgut crear les condicions per a justificar la urgència de fer desaparéixer per mitjà de la incineració el fem i amb això promoure adjudicacions milionàries a certes empreses. El lobby dels fems és molt fort i pressiona a les administracions per a què es llancen a este tipus de projectes sense parar-se a pensar en les conseqüències mediambientals que això provocarà”.

Ponce ha afegit que “la incineració no és en absolut un procés net. Encara que es presente a la població com un procés industrial innocu, els efectes contaminants d’este tipus de processos està demostrat i al final, cremar els residus, inclús amb les més avançades tècniques d’incineració, produïx almenys dos resultats: fum i cendres que, donada la composició dels residus sòlids urbans, són més contaminants que en el seu origen per la seua alta concentració i per la seua composició i que acabaran en terrenys de cultiu i de allí als aliments”.

Compromís proposa com a alternativa a la incineració desenvolupar plans de reducció de residus en origen, per mitjà de mesures fiscals i econòmiques, fomentar, a més de les empreses i ciutats netes, empreses dedicades al reciclat, reutilització i valoració d’estos residus sòlids urbans i fomentant la investigació per al major aprofitament dels fems. Estes mesures a més de reduir dràsticament la contaminació de l’atmosfera, sòl i subsòl, permetria generar un sector productiu per a ocupar a milers de persones.

La regidora de Compromís per Sagunt, i també component de les executives nacionals del BLOC i Compromís, Teresa Garcia, ha afegit a les declaracions del diputat ecologista que, no es pot oblidar que la Generalitat “no te capacitat econòmica com per garantir la construcció d’incineradores. Les cimenteres són les grans afavorides amb la incineració i a Sagunt en tenim una que veurà amb bons ulls resoldre-li la papereta a conselleria. Els ciutadans i ciutadanes de Sagunt no podem permetre que en una zona com la nostra, que ja te establertes i desenvolupades les seues instal•lacions de tractament de residus (planta d’Algímia), albergue cap altra instal•lació més, i menys d’incineració per què no cremarien el fem generat a la nostra zona, sinó fem de tot el País Valencià”.